Λέγεται και στενωτική τενοντο-ελυτρίτιδα και είναι η φλεγμονή του περιβλήματος (ελύτρου) το τένοντα, που εμποδίζει την ομαλή ολίσθησή του κατά την κίνηση.
Πού οφείλεται;
Κυρίως σε καταστάσεις υπέρχρησης (επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες) που απαιτούν κάμψη των δακτύλων.
Σε ποιους και πότε εμφανίζεται;
Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, ακόμα και στα παιδιά. Είναι όμως συχνότερη σε ενήλικες και στις γυναίκες. Αυξημένη προδιάθεση έχουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Πώς εκδηλώνεται;
Στα αρχικά στάδια εκδηλώνεται με πόνο στην πορεία του τένοντα κατά την προσπάθεια έκτασης, ενώ υπάρχει έντονη ευαισθησία στην πίεση συγκεκριμένων σημείων στην παλάμη. Προοδευτικά εμφανίζεται δυσκολία στην έκταση και εμπλοκή του δακτύλου σε θέση κάμψης και απεμπλοκή με χαρακτηριστική αναπήδηση.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Δεν απαιτείται κάποια ειδική εξέταση. Η διάγνωση μπαίνει με την κλινική εξέταση.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Στα αρχικά στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική. Τα αντιφλεγμονώδη, η προσωρινή ακινητοποίηση, η τροποποίηση δραστηριοτήτων ή η τοπική διήθηση με κορτικοειδές, φέρνουν συνήθως υποχώρηση των συμπτωμάτων. Σε αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας, η χειρουργική διάνοιξη και απελευθέρωση του τένοντα θα λύσει το πρόβλημα συνήθως οριστικά, καθώς το ποσοστό υποτροπής είναι λιγότερο από 10%.