Αθανάσιος Αγγελόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

  syndromo thorakikis eksodou

Τι είναι;

Είναι η πίεση νεύρων και αγγείων στη συμβολή του αυχένα με το θώρακα, μεταξύ κλείδας και 1ης πλευράς που μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά και αγγειακά συμπτώματα.

01

 

Πως εκδηλώνεται; 

Συνήθως με πόνο και αιμωδίες στην εσωτερική (ωλένια) πλευρά του αντιβραχίου και του χεριού. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη νύχτα ή με την εργασία και τη μεταφορά σακιδίων στον ώμο. Σπάνια εκδηλώνονται αγγειακά συμπτώματα όπως κυάνωση και ψυχρότητα των δακτύλων. 

02

 

Σε ποιους και πότε εμφανίζεται;

Είναι συχνότερο στις γυναίκες και συνήθως τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την ηλικία των 30 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

03

 

Πού οφείλεται; 

Το συχνότερο αίτιο είναι η ύπαρξη αυχενικής πλευράς (πλευρά στον κατώτερο αυχενικό σπόνδυλο, που φυσιολογικά δεν υπάρχει) και η οποία αποτελεί εμπόδιο στη φυσική πύλη εξόδου των αγγείων και νεύρων από τον αυχένα προς το άνω άκρο. Ένας μη φυσιολογικός σκαληνός μυς είναι το δεύτερο συχνότερο αίτιο.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση; 

Η διάγνωση πολλές φορές είναι δύσκολη, καθώς μπορεί να μιμηθεί την εικόνα της ωλένιας νευρίτιδας. Υπάρχουν ειδικές κλινικές δοκιμασίες οι οποίες προσπαθούν να ανιχνεύσουν μεταβολή η διακοπή του σφυγμού με ταυτόχρονη αναπαραγωγή των αισθητικών διαταραχών. 

04

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία με συντηρητική αγωγή. Η χορήγηση αναλγητικών, οι ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών και η εκπαίδευση της στάσης του σώματος βοηθούν σημαντικά. Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται όταν ο πόνος είναι σοβαρός ή η μυϊκή ατροφία είναι έντονη, η όταν υπάρχουν αγγειακές διαταραχές.