Αθανάσιος Αγγελόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

  C SPINE

Τι είναι;

Αυχεναλγία είναι ο πόνος στην περιοχή του αυχένα, που δεν επεκτείνεται στα άνω άκρα, αλλά μπορεί να αντανακλά στις ωμοπλάτες καιτη βάση του κρανίου. Ονομάζεται και αξονικός πόνος.

 

Σε ποιους και πότε εμφανίζεται; 

Είναι συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% τωνανθρώπων θα εκδηλώσουν ένα επεισόδιο αυχεναλγίας κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 

02

 

Πως αντιμετωπίζεται; 

Η αντιμετώπιση του αξονικού πόνου είναι κυρίως συντηρητική. Σε αυτή βοηθούν τα παυσίπονα, η ακινητοποίηση με μαλακό κολάρο και η φυσικοθεραπεία, θα βοηθήσουν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η σύγχρονη προσέγγιση ενθαρρύνει την πρώιμη κινητοποίηση και την σύντομη χρήση αυχενικού κολάρου, καθώς έτσι επιτυγχάνονται καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Πού οφείλεται; 

Τα κυριότερα αίτια της αυχεναλγίας είναι η παθολογία του δίσκου (δισκογενής πόνος), το σύνδρομο των οπισθίων αρθρώσεων, οι καταστάσεις που προκαλούν αστάθεια της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλολίσθηση, ρευματοειδής αρθρίτιδα), ο μυϊκός σπασμός.

 

01

 

Πως γίνεται η διάγνωση; 

Είναι κυρίως κλινική και τα συμπτώματα είναι τυπικά. Τις περισσότερες φορές και κυρίως στις οξείες φάσεις, δεν απαιτείται κάποιος απεικονιστικός έλεγχος. Ωστόσο η ακτινογραφία συνήθως δείχνει απώλεια της φυσιολογικής αυχενικής λόρδωσης (ευθειασμό), ενώ στις χρόνιες μορφές βλέπουμε συχνά εκφυλιστικές αλλοιώσεις, ή εικόνα τμηματικής αστάθειας (σπονδυλολίσθηση).

 

03