Αθανάσιος Αγγελόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

  head

Τι είναι;

Είναι ο μη επαρκής σχηματισμός της ποδικής καμάρας, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη βλαισοποίηση (κλίση προς τα μέσα) της πτέρνας. Ο συχνότερος τύπος είναι αυτός της χαλαρής πλατυποδίας.

flat feet 2

Πως εκδηλώνεται; 

 Συνήθως εμφανίζεται και στα 2 πόδια. Συχνά παρατηρείται αδεξιότητα στη βάδιση του παιδιού, ενώ αρκετές φορές το παιδί μπορεί να διαμαρτύρεται για πόνο και ενοχλήσεις στα πόδια με τη βάδιση. Πόνος ή δυσφορία και εύκολη κόπωση μπορεί να εμφανιστεί και στους μύες της γαστροκνημίας ή τα γόνατα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

 Η χαλαρή βλαισοπλατυποδία δεν χρειάζεται συνήθως κάποια ειδική θεραπεία. Η ενθάρρυνση για ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες, η βάδιση χωρίς υποδήματα στο σπίτι αλλά και σε άλλες επιφάνειες όπως η άμμος, είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Η νεότερη προσέγγιση δεν απαιτεί τη χρήση ειδικών διορθωτικών υποδημάτων. Αντίθετα, ενθαρρύνεται η χρήση ανοικτών υποδημάτων (πεδηλάκια και παντοφλάκια) καθώς φαίνεται ότι βοηθούν περισσότερο σε σύγκριση με τα κλειστά.

Πού οφείλεται; 

Η εμφάνιση πλατυποδίας στα νεογνά είναι φυσιολογική. Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, η σωστή μυϊκή και σκελετική ανάπτυξη θα οδηγήσει τελικά στο σχηματισμό της ποδικής καμάρας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων της χαλαρής πλατυποδίας στα παιδιά, το αίτιο είναι οι χαλαροί μύες και σύνδεσμοι, ή η αυξημένη συγκέντρωση υποδόριου λίπους στην περιοχή.

     

Πώς γίνεται η διάγνωση; 

Η πρώτη παρατήρηση γίνεται συνήθως από τους γονείς, ή από τον παιδίατρο μετά από μια τυπική εξέταση. Η διάγνωση της χαλαρής πλατυποδίας είναι κλινική και τίθεται με την παρατήρηση απουσίας ποδικής καμάρας κατά την όρθια θέση, και εμφάνιση αυτής όταν το παιδί δεν πατά το πόδι του ή όταν γίνεται παθητική ραχιαία κάμψη των δακτύλων στο πόδι.

      flat feet in children may need attention1