Αθανάσιος Αγγελόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

  head

Τι είναι;

Είναι η συνηθέστερη δομική  κυφωτική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με το σημείο της εμφάνισής της.

 

Πως εκδηλώνεται; 

Η νόσος εκδηλώνεται με πόνο, κύφωση ή συνδυασμό τους. Τα νεαρά άτομα που προσβάλλονται εμφανίζουν ραχιαλγία ή οσφυαλγία στην καθημερινότητά τους καθώς και μια τάση αποφυγής δραστηριοτήτων που απαιτούν σωματικό κόπο. Τα άτομα αυτά αδυνατούν να διορθώσουν την κυφωτική στάση του κορμού τους και συνήθως αντισταθμίζουν με αύξηση της οσφυϊκής λόρδωσης, κάτι που τελικά οδηγεί σε διαταραχή της οβελιαίας ισορροπίας του σκελετού.

 

Σε ποιους και πότε εμφανίζεται;

Εμφανίζεται συχνότερα στους εφήβους και θεωρείται ως μια μορφή νεανικής οστεοχονδρίτιδας.

 AdolescKyph im Alter

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Στα αρχικά στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική. Η εφαρμογή διορθωτικών κηδεμόνων του κορμού συνιστάται σε περιπτώσεις με κύφωση >50ο. συνηθέστερα χρησιμοποιούνται κηδεμόνες τύπου Milwaukee ή Boston. Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται σε ασθενείς που παρουσιάζουν προοδευτική επιδείνωση της παραμόρφωσης και πόνο. Το ακτινολογικό κριτήριο της απόφασης για χειρουργική αποκατάσταση είναι συνήθως  κύφωση 75ο της θωρακικής μοίρας ή 40ο της θωρακο-οσφυϊκής.

mk scheuermann

Πού οφείλεται; 

Η ακριβής αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη. Μέχρι τώρα διάφορες θεωρίες για γονιδιακή συμμετοχή δεν έχουν αποδειχθεί σωστές.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση; 

Η διάγνωση είναι κυρίως ακτινολογική και απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον τριών συνεχόμενων σπονδύλων, με σφηνοειδή παραμόρφωση τουλάχιστον 5ο έκαστος. μορφολογίας των τελικών πλακών των σπονδυλικών σωμάτων και παρουσία Διακρίνονται ακόμα ανωμαλίες της ενδοσπονδυλικών προβολών των δίσκων (κήλες Schmrol).

 

   Kyphose1 02 3147f207ce tlso thoracolumbar scheuermann kyphosis corset sbrace hyperextension brace