Αθανάσιος Αγγελόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

  syndromo karpiaiou solina

Τι είναι;

Είναι η πίεση του μέσου νεύρου μέσα στην ανατομική περιοχή του καρπού που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας, η οποία προκαλεί πόνο και αιμωδίες στον καρπό και στα δάκτυλα.

01

 

Πώς εκδηλώνεται; 

Ο πόνος και οι αιμωδίες ακολουθούν τυπική κατανομή και αφορούν κυρίως τα 3 πρώτα δάκτυλα (αντίχειρα, δείκτη και τον μισό μέσο ), ιδιαίτερα την νύχτα. Σε προχωρημένες μορφές εμφανίζεται εύκολη κόπωση και ατροφία των μυών του θέναρος. 

 

02

 

Σε ποιους και πότε εμφανίζεται;

Η πάθηση είναι 8 φορές πιο συχνή στις γυναίκες, με συνήθη ηλικία εκδήλωσης τα 40-50 έτη.

03

 

 

  

 

Πού οφείλεται; 

Οφείλεται σε στένωση του καρπιαίου σωλήνα, λόγω της πάχυνσης ενός συνδέσμου, κάτω από τον οποίο περνάει το μέσο νεύρο. Ο σύνδεσμος αυτός παρουσιάζει πάχυνση με μεγαλύτερη συχνότητα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα , στην εγκυμοσύνη και στα παχύσαρκα άτομα. Οι χειρονάκτες εμφανίζουν επίσης αυξημένα ποσοστά εκδήλωσης.

 

04

 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση; 

Η περιγραφή των συμπτωμάτων από τον ασθενή είναι τις περισσότερες φορές χαρακτηριστική. Οι κλινικές δοκιμασίες που προκαλούν τα συμπτώματα διευκολύνουν στη διάγνωση. Το ηλεκτρομυογράφημα θα θέσει την οριστική διάγνωση.

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Στα αρχικά στάδια η χρήση νάρθηκα ανάπαυσης ειδικότερα στον ύπνο και η έγχυση κορτικοειδούς μέσα στο σωλήνα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση. Η χειρουργική θεραπεία με διατομή του συνδέσμου και αποσυμπίεση του μέσου νεύρου θα προσφέρει οριστική θεραπεία.