Αθανάσιος Αγγελόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

  pagwmenos wmos

Τι είναι;

Χαρακτηρίζεται από προοδευτικό πόνο και δυσκαμψία της άρθρωσης του ώμου.

 

01

 

Πώς εκδηλώνεται; 

Ο ασθενής είναι ηλικίας 40-60 ετών και συνήθως αναφέρει έναν ασήμαντο τραυματισμό που ακολουθείται από προοδευτικό πόνο. Σταδιακά ο πόνος υποχωρεί αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται η δυσκαμψία στην άρθρωση.

 

 

 

Πού οφείλεται;

Τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα. Η πάθηση αρχίζει σαν μια χρόνια τενοντίτιδα αλλά οι φλεγμονώδεις αλλοιώσεις εξαπλώνονται και τελικά προσβάλλουν ολόκληρο το πέταλο και τον αρθρικό θύλακο. 

 

04

 

Πώς γίνεται η διάγνωση; 

Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική και βασίζεται στον μεγάλο περιορισμό της κίνησης με παρουσία έντονου πόνου σε άτομο με φυσιολογικές ακτινογραφίες. Θα πρέπει να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις όπως η φλεγμονή, η μετατραυματική αρθρίτιδα, η δυσκαμψία από παρατεταμένη ακινησία.

02

Σε ποιους και πότε εμφανίζεται; 

Συνήθως σε άτομα μετά την ηλικία των 40 ετών κυρίως μετά από κάποιο τραυματισμό.

03

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η φυσική πορεία είναι η αυτόματη υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά από αρκετούς μήνες με πιθανή παραμονή κάποιου βαθμού κινητικού ελλείμματος. Σε πρώτο στάδιο η χορήγηση αναλγητικών και η έναρξη κάποιου προγράμματος ασκήσεων θα βοηθήσει στο να υποχωρήσει η επώδυνη φάση. Στη συνέχεια οι χειρισμοί υπό νάρκωση αποκαθιστούν την κινητικότητα της άρθρωσης.